понедельник, 11 января 2016 г.

Нові елементи.....

Одразу чотири нових елемента були додані в періодичну систему хімічних елементів за рішенням Міжнародного союзу теоретичної і прикладної хімії (IUPAC).
Рішення це було прийнято після того, як керівництво спілки визнало відповідність відкритих елементів всім необхідним критеріям. Це перше доповнення таблиці Менделєєва з 2011 року, а чотири нових елемента, нарешті, повністю закрили сьомий ряд періодичної системи. 


Першим новим елементом став Унунтрій (Uut) під номером 113. Він був відкритий ще в 2004 році російсько-американською командою вчених. У тому ж році новий елемент вдалося синтезувати і вченим з японського інституту RIKEN. Протягом кількох наступних років японцям вдалося повторити цей досвід двічі, тому керівництво IUPAC прийняло рішення назвати елемент в честь них. Це буде перший елемент періодичної системи, названий на честь азіатських дослідників. Найімовірніше, його перейменують в «Рікен».

Другим елементом став Унунпентій (Uup) під номером 115. Він був відкритий все тією ж командою дослідників у 2003 році. Керівництво IUPAC зійшлося на думці, що пріоритет у його відкритті належить вченим з Об'єднаного інституту ядерних досліджень (м Дубна, Росія) і Ліверморської національної лабораторії (США).

Третій новий елемент - це Унунсептій (Uus) під номером 117. Вчені російського Об'єднаного інституту ядерних досліджень зуміли отримати його в 2009 році. Для його синтезу була використана мішень з ізотопу 97-го елементу, отриманого в Окриджської національної лабораторії (США).

І замикає четвірку унуноктій (Uuo) під номером 118. Спочатку його відкриття було приписано американським ученим з Берклі, але пізніше з'ясувалося, що їхні дані були помилкові і навіть фальсифіковані. Перший достовірний розпад 118-го елементу було зафіксовано російськими вченими з все того ж ОІЯД в місті Дубни в 2002 році. Що ж, залишається тільки привітати дослідників з настільки видатними досягненнями.

Комментариев нет:

Отправить комментарий